Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2015 13:25 - Кракнат Скайп работи или колко лесно Майкрософт ребрандират
Автор: nw2l Категория: Технологии   
Прочетен: 1670 Коментари: 0 Гласове:
2



 Редмънд държи Скайп. Това вече всички го знаем. Притежават едната програма, която успя да се внедри в живота ни, та даже и да спечели пари от това. За какво въобще ще Ви говоря днес? Няма да е за рекламите на Лидл, които великолепно стоят над текстовата Ви кутия, нито за офертите, изскачащи под контактите, нито за редизайна на новия Скайп 7; ще Ви говоря за това колко е лесно да ползваш Скайп 3 в момента.

Аз го правя от носталгия, от интерес и от инат. Не Ви се налага въобще да се занимавате с това. Още повече, ако се водите по приказката "Не е счупено...". Но аз не мога да понасям последните версии на Скайп. С действията си открих също така, че Майкрософт се възползват от една вградена функция, под капака на Skype.

Кракването на софтуера е, разбира се, само с учебна цел. Ако деасемблирате изпълнимия файл на Скайп (след като сте се добрали до версия, която не е пакната, т.е. обфускирана, т.е. защитена от взлом), можете да намерите един (или няколко) стринга, които чисто и просто определят версията, която изпълнявате. Те са под тип "0/4.х.х.х" и прочие. Променяйки НЕХ-кода на приложението, вие може да редактирате хардкоднатата версия на програмата, залъгвайки модула за ъпдейт.

Тук идва въпроса за това как М$ всъщност възпират потребителите със стари версии. Но това ще Ви стане ясно, след като ви разкажа за хака на Редмънд. Преди много време Скайп наистина беше Р2Р. Машини, работещи повече от определен период от време, се превръщаха в т.нар. "супервъзли" или разпределителни пунктове за Р2Р-трафика. Но с растежа на Скайп-мрежата, все още в инфантилните си години, техниците бяха внедрили функционалност, караща определени машини да се превърнат в разпределителни пунктове на ръка, ерго превръщайки ги в своеобразни трафопостове.
Използвайки Skype 3.8, аз изпращам файл. Това, което се изписва на диалоговата кутия, ме кара да се хиля. "Skype is rerouting your traffic, learn more." Разбира се, статията за learn more не съществува от години, понеже М$ не искат Вие да знаете какво е рерутиране.

Както г-н Сноуден ни разказа, правителството следи Скайп-трафика. Именно с рерутирането Вашият файл минава през определените трафопостове, девствен и неопетнен, готов за сканиране. Но толкова с параноята; препрограмирането на протокола на Скайп го кара да провери Вашата хардкодната версия. Ако ли стане така, че е по-ниска от допустимата, Скайп мрънка, че не може да се свърже. И Вие обновявате.

С крака, който описах, Вие избягвате нуждата от ъпгрейд и виждате, че дори остаряла версия като 3.8 е напълно годна за употреба. Какво говори това?
Майкрософт просто експлоатират един готов продукт. Продукт, внедрен в обществото ни като черпак или вилица.

Защо е важно да Ви пука за това? В последното интервю със Сноуден перефразираха проследяването на информация по един много трогващ начин - ако Вие снимате своя член (разбирайте и влагалище, който каквото има) и го изпратите някому посредством услуга, участваща в PRISM, Вие сте в списък и всички в Агенцията имат копиЯ от вашите гениталии.


П.П.
Все още не сте пробвали истинска, децентрализиране Р2Р телефония с напълно отворен код и сигурно криптиране? Искате изживяването Ви да е еднакво на всички платформи от Уин до Андроид? Вижте Tox при http://tox.im



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nw2l
Категория: Технологии
Прочетен: 647601
Постинги: 263
Коментари: 240
Гласове: 195
Спечели и ти от своя блог!