Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2015 12:00 - Usenet. Отложената статия
Автор: nw2l Категория: Технологии   
Прочетен: 1840 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Пиратирате ли? Да кажем, че ползвате торенти, за да сваляте Линукс ISO-та. Знаете как стоят нещата с тях. Днес ще кажем, че четем новини.

Торентите са почти недостъпни в европейските градове. Германия ще ви осъжда, Франция ще ви вкара в затвора и прочие. 

Без особено обяснение на целите, днес ще Ви представя Usenet. Отлагам тая статия известно време, понеже не можех да си събера мислите качествено - какво да споделя, как да го обясня, дали да Ви препоръчам доставчици, но за тях ще говорим по-долу.

Кратка история - Usenet не е Интернет. Юзнет съществува преди Интернет. Смелете тази идея, ще почакам...

Юзнет е отделна мрежа, ползвана за новинарски емисии. Всички логове от мейлинг листи, които някога сте мяркали, са по тертип на Юзнет; където се събскрабваш за определена група емисии и... четеш и споделяш. Това е прадядото на форумите. Които са прадедите на соц. мрежите и т.н. Накратко - Юзнет е отделна мрежа от Интернет, в която всеки - дистрибутирано - може да споделя новини.

Дистрибутирано - важна думичка. Това е първата дистрибутирана мрежа на планетата.
Юзнет не е нищо повече от набор протоколи, използването им чрез Интернет създава въпросната подмрежа. Да, трябва да имате Интернет връзка, за да ползвате Юзнет.
Защо Юзнет е дистрибутиран?

Сървърите, съхраняващи и обработващи потока от новини, комуникират един с друг, за да може съхраняваната информация да е синхронизирана между всички от тях. Тоест, сървърите работят на P2P принцип. Примитивен, но факт. Няма централен сървър - има мрежа от сървъри.

Което ни води към следващата точка: какво е News server?
NNTP е протоколът, лимфата на Юзнет. Виждате, говорим за съвършено различен протокол, работещ на стандартен порт. Различният протокол позволява цялата връзка с Юзнет да бъде напълно криптирана.

Скорост:
Юзнет работи изцяло на база клиент-сървър. Тези dedicated сървъри специализират в това да предлагат високоскоростна връзка с Вашия компютър. На всичко това отгоре, всеки един Юзнет доставчик предлага употребата на multi-connections. Тоест, Вие можете да направите няколко връзки към сървъра едновременно. 20. В минималния случай. 20 връзки, които теглят един файл - това позволява

да трансферирате данни чрез Юзнет с пълната скорост на вашата връзка. С други думи - плащате 20 мегабита, теглите с 20 мегабита и нито мегабит по-малко.

След малко ще споделя виждането си за българския пазар.

Искам да Ви обясня защо е нужно да плащате на доставчик, за да ползвате Юзнет. 
Купуването, поддръжката и оперирането на един такъв сървър (да не говорим за цял център) струва много пари. За разлика от Торент услугите, ще повторя, тук говорим чисто за клиент-сървър връзка. Обслужването на един такъв сървър струва пари. Просто е - точно затова Вие плащате на доставчик.

Едно време, през ранните "90, почти всяко ISP е предлагало Юзнет достъп. Нещата се променят, откакто хората се научават да споделят файлове по Юзнет - в бинарен, текстов формат. Да, от 1993та година насам някои хора са намерили начин да споделят файлове чрез простата новинарска мрежа - факта, поради който пиша тази статия.

С незаконното файлово споделяне, провайдърите са се отказали да заделят мястно за Юзнет трафик и данни и така услугата отпада от стандартния пакет. Да, но се оформят специализирани доставчици - такива, които поддържат само и единствено новинарски сървъри. Да, за тази услуга Вие плащате. Около 5 евра на месец в минималния случай.

Вие плащате, за да може криптирано (скрито от закона) да сваляте данни с най-високата възможна скорост. Лесно и бързо.

През 2004та някой решава да улесни допълнително споделянето на данни в Юзнет, като създава т.нар. NZB файл. Това е Вашият торент. Това е торентът в Юзнет. Също като в света на БитТорент, Вие ще посетите онлайн индекс на NZB файлове (ще ги наричам нюзбини, понеже доставчикът, който ги е измислил, е Newzbin.com), ще намерите една линукс дистрибуция и ще я свалите, посредством нюзбин клиент (newsreader).

Това, което няма да гледате в индекса, са сийдъри, лийчъри и тем подобни пиъри. Понеже тук просто има сървър...и retention time. 

В Юзнер има петабайти информация. Няма как, дори с плащането, всичката тази информация да се архивира завинаги. Ретеншън тайм са дните, които тази информация се пази на сървъра, преди да бъде изтрита, за да бъде предоставено мястото. Тоест това са общо дните, за които този файл ще съществува в Юзнет пространството. Обикновено говорим за над 2000 дни.

Имайте предвид, че Вашият доставчик, с цел намаляне на Вашата такса, може да предостави план с по-нисък retention time - ще можете да сваляте файлове не по-стари от, да кажем, година. Има го и този момент.

Накратко ще спомена нюзбин клиентите. Съществуват прекрасни попадения като NZBGet, които просто работят. Ще кажа също така, че с някои доставчици няма нужда да ползвате индексиращ сайт - те ще Ви предоставят своя собствена търсачка, което ще улесни Вашето търсене на Линукс дистрота неимоверно.

Като заключение преди обедната почивка ще изложа мнението си за българския Юзнет пазар. Ние нямаме торент лимити, не получаваме заплахи и теглим на воля. Българинът с високоскоростен интернет тегли дистрибуции от Замунда с 5 и нагоре мегабайти в секунда, той няма нужда от нещо по-бързо или по-защитено от закона.
Той не, но европеецът има. Неслучайно започнах със страните, които Ви вкарват в затвора за теглене на Линукс дистрибуции. Там единственият вариант за бързо пиратиране, е Юзнет. Дори с хубав нет, те трябва да ползват VPN-и, за да торентират. Това намаля скоростта допълните, а и без т"ва има се налага да плащат месечни такси за самия випиен. Защо не плащат такса за Юзнет? Хем ще е криптирано, хем неимоверно по-бързо.


image
 
П.П. Може да очаквате още статии по темата  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nw2l
Категория: Технологии
Прочетен: 647595
Постинги: 263
Коментари: 240
Гласове: 195
Спечели и ти от своя блог!