Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2015 11:32 - qBittorrent - перфектният торент клиент. Честно
Автор: nw2l Категория: Технологии   
Прочетен: 1577 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2015 11:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Почвам с мрънкането на тема uTorrent и не само заради онзи инцидент с миньора, дето се инсталира тихо. Знам, знам, не било тихо, било, като цъкнеш I agree, все тая. Фактът, че бълдълват малария с клиента, е достатъчно да ме откаже. Всъщност, достатъчното условие са рекламите, които направиха uTorrent близо до BitComent - нещо, което презирам.

Та почвам аз да търся нов клиент - преди няколко месеца, и попадам, разбира се, на qBittorrent - новото хип нещо, което предоставя интегрирана търсачка и секвеншъл сваляне. Да, ще разкажа.

Въпросното Кюбит е клиент с отворен код - важно, понеже знаеш, че няма да има малария, която да се байндне с него - който върви на Qt (малко тежко, ако питате мен, но е мултиплатформен). Толкова е къстъмайзабъл, че може да си го направите 1:1 с uTorrent, ако това искате. Единственият ми проблем до момента е със сортирането на самите торенти в списъка - не знам как да сортирам по два параметъка - име и процент завършеност.

Но както и да е - сега за плюсовете:

Кюбит има интегрирано търсене. Може би единственият клиент, за който знам, имплементиращ го така добре. В самата програма имате поле за търсене, избор на индекси, като получавате резултатите в голяма кутия в софтуер, тоест нуждата за ровене в индекси отпада, както и посещаването на още досадни реклами. Прекрасно.

Другото невероятно добро нещо е Sequential Downloading - стрийминг на торенти. Навсякъде в пространството роптаят колко е лошо това за swarm-а (всички, ползващи торента в момента), дори има добри аргументи срещу това (въпреки Popcorn Time). Но както и да го погледнете, ако сийдвате, сте в плюс на суарма. Т"ва е.

Та стрийминга е точно това, което предполагата. Сваляйки файл, можете да го употребите, до където е стигнал. Можете да гледате филм, докато се сваля, точно като с Пуканки.

Ако сваляте цял сезон от сериал, ще се сваля епизод по епизод секвенциално (?), позволявайки Ви да гледате епизодите, докато се свалят, вместо софтуерът да дърпа парчета от файловете едновременно и да трябва да изчакате да се свалят всички епизоди, преди да гледате. Да, може да сваляте всеки епизод един по един от торента, не е зор.

Нека поговоря мъничко за това как работят торентите. Сваляйки, вие търсите парчета от файла у всички сийдъри, онлайн в момента. Файлът е разделен на голям брой парчета, реда на които не ви интересува  - това е по-ефикасният начин за трансфер. Със стрийминга, вие изисквате от сийдърите парчетата под ред, тоест изтеглянето на файла става от хедъра нататък, парче по парче.

Теорията, че това пречи, стои в т"ва, че изискването на парчета с приоритет ангажира сийдъра повече с един потребител, тоест отнемайки му ресурс и забавяйки целия процес на споденяне. Но аз не смятам, че забавянето е от сравнително голям калибър - особено на торенти с много сийдъри и по-малък брой лийчъри. Факт е, че не ми пука.

image


Тагове:   торент,   вирус,   torrent,   download,   Search,   malware,   utorrent,   реклами,   streaming,   пиратство,   P2P,   swarm,   qbittorrent,   bitcomet,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nw2l
Категория: Технологии
Прочетен: 647604
Постинги: 263
Коментари: 240
Гласове: 195
Спечели и ти от своя блог!