Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2014 16:17 - Skype ме плаши. Microsoft ме плаши - или за псевдо-параноята
Автор: nw2l Категория: Технологии   
Прочетен: 1452 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Даже без да взимаме предвид покупката на Редмъндските мозъкопритежатели, Скайп присъстваше в проекта Prism, когато Сноуден изясни, че ни следят.

Казвам, читателю, не че трябва да ти пука, че може да ти следят писанияна, а че не бива. Виж каква е разликата:

Половината казват, че нямат какво да крият, другата половина правят аналогия със стационарните телефони през комунизма. Аз лично се дразня на софтуера и на самия подход на Майкрософт към разваляне на всичко.

Наложи се да разгледам алтернативите си. Нашите алтернативи - на тези, на които им пука.

Днес разглеждам две технологии - една мъртва и една раждаща се. Влюбен съм в двете неща, както се влюбих в "отвореността" на електронните цигари.

WASTE е нещо, което AOL унищожи преди 11 години. Отроче на гениалният Джъстин Франкел (Nullsoft), "Боклукът" е софтуер, с който - следете ми думите - създавате криптирана P2P (!!) мрежа за чат и споделяне на файлове.

Ваша. Собствена. Скрита. Mesh-мрежа. Яко, нали? Като да имате частен Napster *и* Skype едновременно (без аудио- и видео-разговорите, нали). Е, AOL решават, че е прекалено бунтарско и го прекратяват. Както правят с повечети прекрасни творения на Nullsoft.

Защо трябва да ви пука за "Боклуци" - защото идеята е безкрайно красива и ...забравена. Има един там форк, не че не можете да ползвате последния билд на оригинала, който нямам идея дали се ползва, но най-важното нещо е, че софтуерът е с отворен код...

TOX пък е нещо живо, растящо, също с отворен код, целта на което е да смени Скайп и гадния му, гаден, гаден интерфейс.

Токс има поредица клиенти (понеже отворен код, ало!) за всеки вкус - минималисти, Qt, GTK и прочие. Официалният клиент не е финализиран, но съдейки по сайта, ще има видео, аудио, емотикони и...да, каквото трябва.

Софтуерът ви дава един дъъълъг ключ, който играе ролята на skype name. Няма регистрация, ключът се генерира автоматично. Бива записан във файл, така че портативната инсталация може да бъде качена на флашка и тая флашка със тоя файл са вашият акаунт.

Предимства - сигурност. Отвореност. Криптиране...абе, никой няма да ви гледа. Това е нужно, повярвайте ми, за да можем да спим спокойно в близкото бъдеще.


Тагове:   Skype,   Скайп,   chat,   Encryption,   tox,   im,   waste,   nullsoft,   anaonymous,   P2P,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nw2l
Категория: Технологии
Прочетен: 648862
Постинги: 263
Коментари: 240
Гласове: 195
Спечели и ти от своя блог!