Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2015 14:21 - Малко за меш-мрежи - пак
Автор: nw2l Категория: Технологии   
Прочетен: 1228 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.02.2015 14:26


 imageИ пак - налага се - искам да говоря за меш-мрежи. Искам скъпото ми съзнание и ерудираните люде да ми простят,  но не желая да пиша меш-мрежи, така че отсега насетне ще ги наришам мешове. Не мехове и не мешки.

Колко е важно да разберете, че сме на края на Интернет-монопола? Важно е. Съвсем скоро ще преминем в нов етап от онлайн битието си - този на мешовете.
С постепенното намаляване на човешки права и безцеремонното подслушване стил Оруел, ние или приемаме даденото (еквивалент на тоталитаризъм), или решаваме да се борим срещу него. Важно е да осъзнаете зависимостта си от мрежата - недвусмислена е. Така че се представя въпросът - как можем да негодуваме срещу мрежата, при положение, че сме й роби? Лесно - създаваме собствена мрежа.

Ето днес четох, че Роскомнадзор предприемат следващата стъпка в онлайн цензурата, като търсят начини да филтрират ТОР трафик и да забранят випиен успугите.
Това е по-голямо от цензурирането на Steam, читатели. По-голямо е. Защо, ще кажете, е толкова лошо - в Тор вилнеят криминално проявени, педофили и конспиратори.
Да де, но фактът за личните права и свобода на словото съществуват.

Преди много години всички са водили кървави войни именно затова - свобода. На словото, на печата и всички прозиводни нему. Нима интернетът не е производна?
Бръщолевя глупости. Какво ви дреме на вас, като може да си ползвате Замунда и Фейсбук? Е, окей, явно не тачите исконните си права. Колкото си имате, ви стигат.

Затова всеки има правото на избор. Моят - да пиша тази статия с убежденията си.
И ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ НЕЯ!

Говоря ви за това, което можем да направим. Окей, мешове. И какво? Как става тая хава? Днес четох статия за китайски протестиращи които, за да избегнат следенето от Партията, употребяват софтуера, наречен FireChat. Месинджър като Вайбър, когато имаш мобилна връзка и мешовица, когато нямаш.

Апът използва Блутут, за да свърже теб със всяко устройство в 60-метров радиус. Криптираните данни, в случая само чат, пътуват от телефон (разбирай у-во) до телефон, докато стигне до зададената цел. Какво печелим? Либертас. Мешовиците не могат да се спрат, проследяват или подслушват (още) и, както говорих в преден свой пост, смятам, че това е начинът интернет да запази идеите си за в бъдеще.

Като финал искам да споделя една идея - концепция, която мисля, че е най-красивото решение за меш. Представям Tile - някакво парче, което ти се закача за ключодържателя и праща блутут сигнал, когато решиш да го търсиш. Сиреч помага да не си забравяш нещята. Окей, това нещо има блутут.....
...вече притежаваме андроид-машини с размерите на монета...
...които могат да участват в меш-мрежа...

...следите ли ме? Ще носите възела на ключодържателя си! Така ще участвате и допринасяте за меша! Децентрализирането по този начин ще е най-елегантното решение след дебитните карти.

Нямам търпение.

https://opengarden.com
http://www.makeuseof.com/tag/mesh-networks-future-communication/


Тагове:   Internet,   Network,   Mesh,   тор,   цензура,   свобода,   интернет,   СРС,   права,   freedom,   Tor,   censorship,   меш,   decentralized,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nw2l
Категория: Технологии
Прочетен: 648873
Постинги: 263
Коментари: 240
Гласове: 195
Спечели и ти от своя блог!