Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2015 15:39 - Разходка из eMule през 2015та или Тъмният интернет на друго ниво
Автор: nw2l Категория: Технологии   
Прочетен: 1556 Коментари: 0 Гласове:
1



image  Някой веднъж попита дали RetroShare е мъртво. Отговорът беше, че RetroShare е като котката на Шрьодингер. Darknet мрежите не са нито мъртви, нито умрели; не бива да питаш за това.

Не съм отварял сайта на Муле от години. Нямах идея в какво се въвличам с простото си любопитство. Какво откривам? Мулето, уви, е живо, с около 460к активни потребители в момента на писане, 15:15 на 18-ФЕВ-15. Да де, що толкова конкретно? Защото са 12 фрикин" години, откакто нещото е пуснато в експлоатация и 5 години от последния ъпдейт.

Сетъпа на нещото беше по-сериозен, отколкото си мислех. За да го обясня, ще почна от по-далече.

Мулето работи с т.нар. ed2k мрежа - Р2Р трансфери със сървъри, индексиращи файловете - като тракери. Всеки може да рънне сървър за еДонки. Точно затова броят на маларийни сървъри е сравнително висок. Нужно е да намерите качествени списъци (къде по-качествени от тези в официалния сайт?), с които да се свържете.

От 2005г. Мулето имплементира т.нар. Kademlia нет. Това е прародител на DHT-мрежите при Bittorrent и в себе си представлява децентрализирана мрежа; това е работеща Р2Р мрежа, без нужда от индексиращи сървъри. Тази мрежа е активна и работи безпроблемно.

Заедно двете мрежи - ed2k & Kad - съчетават огромно количество споделени файлове, които можете да изтеглите, когато пожелаете. Стига да ъплоудвате.
Мулето работи с кредит система, при което колкото по-дълго позволявате на други потребители да дърпат от вас, толкова по-бързо сваляте.

Не ме разбирайте погрешно - не казвам, че Мулето е по-добро от торентите, нито че е по-бързо. Теглейки епизод от сериал, в най-добрият случай се достига скорост, еквивалентна на торенти. Но всичко това зависи от вас самите.

Защо тогава въобще ви говоря за Мулето? Като изключим елемента на носталгия и простите факти - че мрежата продължава да съществува, искам да споделя с вас една алтернатива. Алтернатива, която -има- няколко предимства.
 Файловете в Мулето имат по-дълъг живот от тези на торентите.
 На практика невъзможната за унищожение Кад-мрежа работи безотказно.
 Нямате нужда да се ровите по тракери за любимите си филми.

Минусите са, че вероятността да се сдобиете със малария е многократно по-висока от тази при употребата на Пайрът бей, да речем, понеже такива тракери имат модератори, които следят именно за това - неприемливо съдържание. Да, в Мулето има много неприемливо съдържание.

Между другото, въпреки че няма модерация, Мулето поне има обстоен IPFilter, който се грижи да не споделяте нищо със доказани зловредни хора и/или сървъри. Това поне е приятно.

Другото приятно нещо е огромната анонимност, благодарение на Кад и обфускацията на клиента. Няма начин който и да било да се добере до вашето IP. Дали е имплементирано криптиране? Най-вероятно не.


Като свободен софт, eMule си има модове. Повечето с цел да подобрят трансферите и да оправят бъгове, някой с цел байпас на лимитите на кредит системата. Кефи ли ви да лийчвате? Е, правите го с Popcorn Time, все пак; и аз го правя. ^_^

Крайната линия е, че не е хубаво да се ползват модове; няма нужда от тях. Добре настроен, оригиналният клиент е абсолютно достатъчен.

Драги читатели, ако имате интерес да се гмурнете за забавлението, предоставям най-лекият възможен вариант за сетъп. Добавяте тези сървъри към Мулето си и следвате Wizard-a.

image


Тагове:   torrent,   муле,   file,   sharing,   сваляне,   пиратски,   piracy,   freeware,   P2P,   emule,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nw2l
Категория: Технологии
Прочетен: 649699
Постинги: 263
Коментари: 240
Гласове: 195
Спечели и ти от своя блог!